2008. január 19., szombat

Within Temptation koncert

Egy borongós januári pénteken történt. Tejfehér köd vett körül minket a Városligetben, miközben elszántan botorkáltunk a hidegben a PeCsa felé. Alig lehetett pár méterre ellátni, és a fátyolos közútvilágítás is rátett egy lapáttal a hangulatra. Már attól tartottunk, hogy valami spontán Bermuda-háromszög elnyel minket örökre, de végül sikeresen megérkeztünk. Within Temptation-t fogunk hallgatni élőben. Sok-sok pénzért cserébe, tegyük hozzá.

Jókor jöttünk, a jegyvásárlás és bejutás egyszerű volt, egyáltalán nem volt sor. Egy metálmagazin jóvoltából még egy kitűzőt is kaptunk, juhé. Bent megtudtuk mit csináltak a hiányzó kinti sorral. Behozták. Kb. 50-100 méteres emberi kígyó terpeszkedett előttünk, ruhatárra várva. No, nem baj, inkább megvettük a szokásos felülározott sörünket, és kabátban "melegítettünk". Majd leadjuk a ruházatot később.

Az első zenekar a magyar Ideas volt. Az este felhozatalához híven operás-énekesnős-szintis metált kaptunk, elfogadható minőségben. A banda pacsirtájára nem lehet panasz, kiválóan énekelt, bonyolult témákat is. A színpadi mozgását azért egy kicsit megkritizálnám, kevesebb beleélés jobban állna. A hangulatfokozónak szánt "Gyerünk, gyerünk!!!", "Nagyon jók vagytok!!!" és hasonszőrű társaik kicsit erőltetettek voltak. Karizmára még gyúrni kell, nah. (Azt, hogy nagyon jó vagyok, azért elhittem.) A banda többi tagja tette, amit tenni kellett. Játszották a nótákat, de semmi extra. Élvezhető dalokat kaptunk, a Főnix című szám különösen tetszett. Összességében kellemesen tolták, büszkék lehetünk hazánk fiaira és lányára.


Szimfonikus bevezető, csuklyás alakok, majd két nő sziluettje jelent meg a színpadon. Ahogy azt illik, némi hatásszünet után a német Coronatus belevágott a fémzenébe, és teljes pompájában csodálhattuk meg a zenekart (főleg az énekesnőket). Remek hangulatot csináltak. Carmen és Ada nem csak ügyes énekesnők, de a közönséget is fel tudták tüzelni. Már vártam, mikor smárolják le egymást, de sajnos ez kimaradt a repertoárból :) A zenében volt bőven fejrázásra bíztató szaggatott ritmus. (Ezt az Ideas-nál hiányoltam.) Hallhattunk pár számot germánusul is, sőt a szőke leányzó néha még gitárt is ragadott. Számomra nagyon szimpatikus banda volt.


Végre eljött az est csúcspontja, a holland Within Temptaion csapott a húrokba. Persze mindezt stílusosan tették: lágy bevonuló zene, a kivetítőn sejtelmes fantasy világ dereng. Gergő megjegyezte, akár egy újabb Gyűrűk ura film is kezdődhetne így. (Ráhibázott, pár számmal később egy "open your eyes" frázisnál megjelent egy nagy tüzes Szauron szem...) Minőségi muzsikát élvezhettünk vérprofi zenészektől. A közönség tombolt, bólogatott, ahogy kell. Minden tiszteletem Sharon énekesnőé. Amellett, hogy ő is ugrált és fel-alá futkosott, sikerült visszaadnia azt, amit az albumaikon hallhatunk. Mellékelte továbbá a hastáncos csuklómozdulatait, ami néha jól nézett ki, néha felejthető volt.

Sajnos sérülés miatt egy gitárossal kevesebbet láthatunk tőlük. Sikerült a magyar koncert előtt kificamítania az ujját. Szimfonikus nagyzenekar se volt mellettük, ezért be kellett érnünk azzal, hogy ezek a részek, valamint pár énekszólam felvételről ment. Oda se neki, e nélkül is elégedettek voltunk.

Az este folyamán kiderült, nem csak a skandináv zenészek tudnak jó gótikus metált játszani. Három nemzet gyermekei bizonyították ma ezt be. A hangulat folyamatosan ívelt felfele, míg végül a Within Temptation produkciója feltette a képzeletbeli koronát az összejövetelre. Szerintem, megérte az árát a koncert :)

Ha egy fotós úriember/hölgy rendelkezésemre tudna bocsátani egy-egy fényképet a zenekarokról a beszámolómhoz, azt nagyon megköszönném.

Nincsenek megjegyzések: