2009. március 3., kedd

Psychonauts

Tegyük félre a gépágyút, söpörjük le az asztalról a repeszgránátot (csak óvatosan!), és küldjük kimenőre a sárkánysereget! Vegyük elő viszont gyermeteg énünket és a mókakacagás üzemmódot! Furcsa, eszement kalandok egy különleges képességekkel rendelkező kisfiú főszereplésével. Terítéken a Psychonauts (2005) számítógépes játék.

Raz, a főhős, elszökik a vándorcirkuszból, hogy részt vehessen a paranormális gyerekek számára rendezett nyári táborban. Itt az esetlen csemeték kitanulhatják a szakma minden csínyját, a levitáción és pirokinézisen át egészen az elmekommandózásig. A cél, hogy bárhol bevethető szuperügynökökké, pszichonautákká váljanak. Persze inkább csak bénázásról van szó, a kis csíráknak még van mit tanulni. Mindez szép és jó lenne, de egy őrült fogorvos arra pályázik, hogy a gyerekek agyát kinyerve mentális haláltankokkal leigázza a világot. Szerencsére, Razzal beleköpünk a levesébe. Egy sor furcsa tudaton átutazva, démonainkkal megküzdve, győzelmet arathatunk, és megmenthetjük az egész bagázst. Így belegondolva, a készítőknek tényleg elment a józan eszük...

A látszat senkit se tévesszen meg, ez nem egy gyereknek szánt játék. Totálisan bizarr, groteszk, de végtelenül változatos és izgalmas kikapcsolódás vár ránk. A történet fordulatos és szórakoztató, a karakterek egyediek, a bejárható világok pedig szemet gyönyörködtetően sokszínűek.

Utunk során belelépünk a szereplők elméjébe. Kikkel találkozhatunk? Az összeesküvéseket gyártó, paranoid biztonsági őrrel, a magát Napóleonnak képzelő skizofrénnel, a mutáns hallal, stb. Agybaj lesz belőle? Igen. Térgörbületek, godzillaként bejárható megapolisz, színdarab rendezés, diszkó, mi kell még? Jól eltalált gegek, a miliő és egy kellemes, görbe tükör az emberi hülyeségre.

A Psychonauts alkotói egy kliséktől mentes, egyedi, lebilincselő játékot tettek le az asztalra. Humoros és fantáziadús. Muszáj végigjátszani.

Műfaj: platform, kaland
Értékelésem: 9/10

+ változatos világok
+ sokféle, "agyalós" feladat
+ eredeti történet
+ humor
- néha gyűjtögetni kell
- grafika (2005-ös játék)

Nincsenek megjegyzések: