2009. április 21., kedd

SAP - Walldorf

Épp kiküldetésben vagyok Németországban a munkáltatóm, az SAP, jóvoltából. Úgy döntöttem, az aggódó rokonokat és a kíváncsi barátaimat megörvendeztetem itt egy kis élménybeszámolóval. Ma az SAP-ról és az itteni telephelyről fogok írni.

SAP-ról röviden:
- informatikai, multinacionális cég
- fő profil: vállalatirányítási rendszerek
- szakterületén vezető pozíciója van
- kb. 52.000 alkalmazott

Szóval adott egy apró, német "falu" a maga 15.000 lakosával, ami mellé az SAP jól odatelepült kb. ugyanennyi dolgozójával. A folyamat 1973-ban kezdődött, persze akkor még nem voltak ennyien, de mára több, mint 20 épületet húztak fel a területen.

Egy rakás iroda, sok-sok ember, német precizitás. Az informatikusok egy négyzetméterre eső száma ijesztően magas, minden élére van állítva, ketyeg az óramű. A légkör akár folytogató is lehetne, de szerencsére a kollégák kedvesek, és a környezet... csodás.

Itt vagyunk a semmi közepén, egy aprócska város mellett. Mellettünk egy jókora erdő, körülöttünk pedig termőföldek. Hogy mit termelnek errefelé? Mit rejtenek a fóliával letakart buckák? Spárgát. Szerencsétlen növényt megszivatják azzal, hogy ráhordanak egy adag földet, így hosszabb lesz az ehető gyökere.

Vissza a telephelyre, ez csak úgy eszembejutott. Szóval, van néhány régi épület, jópár üvegpalota. és mindezt egy gyönyörű park veszi körül. Ligetek, virágbaborult fák, tavacska békákkal és teknősökkel, tulipánok. Ha lezsibbad az agyad munka közben, akkor lemehetsz a gondozott kertbe lerakni a hátsódat egy padra. A friss levegő rabja leszel. Ha mindez kevés, és megrögzött természetjáró vagy (esetleg képzett dzsungelharcos), akkor a pár méterre elterülő echte erdőségnek is biztosan örülni fogsz.

Itt van még az a pár hipernmodern épület, amit minden bizonnyal az ügyfelek elámítása végett húztak fel. Minden csillog, tágas és eszement ötletekre is költöttek pénzt. Itt van például a "Tű", amely, ha rárakod a kezedet, akkor a pulzusod mintájára kezd el villogni. Vagy egy patakocska, ami az épületben digitálisan képernyőkön folytatódik, és animált medúzák úszkálnak benne. Őrület.
Minden kényelmes, praktikus. A kávézókban a dohányzó rész üveggel van leválasztva. Három konditerem, négy teniszpálya. Az egyik komplexumban még bankfiókok és fodrászat is van. Kész szabadidőközpont lehetne, ha nem dolgozni járnának ide az emberek. Nagyon tetszik.

Nincsenek megjegyzések: